Дії населення в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру
Дії населення в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру
При першій можливості покиньте разом із сім’єю небезпечну зону. У разі неможливості виїхати особисто, відправити дітей і родичів похилого віку до родичів, знайомих. Необхідно взяти із собою всі документи, коштовні речі і цінні папери.
Підготовку до можливого перебування у зоні надзвичайної ситуації доцільно починати завчасно. Необхідно підготувати "екстрену валізку" з речами, які можуть знадобитись при знаходженні у зоні НС або при евакуації у безпечні райони.
Військовозобов’язаним необхідно прибути до пунктів збору в строки, зазначені в мобілізаційних приписах,одержаних повістках або в наказах районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.
У разі оголошення надзвичайної ситуації воєнного характеру для оповіщення населення про загрозу можуть бути застосовані наступні сигнали оповіщення по видам небезпеки:
Повітряна тривога
Відбій повітряної тривоги
Хімічна небезпека
Радіаційна небезпека
Загроза катастрофічного затоплення
Необхідно:
- зберігати особистий спокій, не реагувати на провокації;
- завжди мати при собі документ (паспорт) що засвідчує особу, відомості про групу крові своєї та близьких родичів, можливі проблеми зі здоров’ям (алергію на медичні препарати тощо);
- знати місце розташування захисних споруд цивільної оборони поблизу місця проживання, роботи
Виявивши вибухонебезпечні предмети або підозрілих людей, техніку - негайно повідомити про це територіальні органи ДСНС та МВС за телефоном "101" та "102".
Пам’ятка щодо виготовлення, зберігання та споживання консервів в умовах воєнного стану
З метою профілактики виникнення захворювань на ботулізм серед цивільного та військового населення, пов’язаних із споживанням консервів, виготовлених у домашніх умовах, на харчоблоках, пунктах організації харчування для тимчасово переміщених осіб, гуманітарних потреб, військовослужбовців Збройних Сил України, підрозділів Сил територіальної оборони тощо, Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області рекомендує дотримуватись наступних правил:
- для приготування м¢ясних, рибних, грибних, овочевих консервів використовувати лише доброякісні, свіжі продукти;
- дотримуватись температурних умов та термінів зберігання сировини;
- м'ясо, рибу, гриби, овочі тощо перед консервуванням обов’язково піддавати ретельній обробці (перебрати, очистити, промити декілька разів питною водою);
- добре стерилізувати банки та кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів;
- неухильно дотримуватись рецептур (концентрацій солі, оцтової кислоти) та технології приготування консервованих харчових продуктів, які викладені у спеціальній літературі, зокрема посібниках по домашньому консервуванню;
- найбезпечніше - виготовляти консерви методом автоклавування;
- за відсутності автоклаву при виготовленні м¢ясних або рибних консервів проводити тіндалізацію: декілька разів протягом двох діб стерилізувати їх при температурі 100 0С по 5 хвилин з певними проміжками часу, які необхідні для проростання спор в палички ботулізму, - останні гинуть при наступній стерилізації; після чого простерилізувати при температурі 100 0С 40-60 хвилин та герметично закрити;
- після останньої стерилізації консерви слід негайно охолоджувати і зберігати при температурі не вище +14°C;
- дотримуватись санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму (прибирання, миття та дезінфекція поверхонь, обладнання, інвентарю та інше);
- м’ясні, рибні, грибні консерви перед вживанням обов’язково піддавати ретельній термічній обробці протягом 15-20 хв. (проварювання, тушкування, запікання тощо);
- не купувати консерви домашнього приготування у місцях несанкціонованої торгівлі, у випадкових осіб;
При перших ознаках інфекційного захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи за медичною допомогою або викликати «швидку». Самолікування небезпечне !